Curs de Mentor
Mariana Crașovan este lector doctor la Departamentul de Științe ale Educației, din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie a Universității de Vest din Timișoara. Este absolventă a Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, specializarea Pedagogie-limba și literatura română. La aceeași universitate obține titlul de doctor în domeniul științelor educației, cu teza „Mentoratul-modalitate de dezvoltare personală și profesională a cadrelor didactice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Miron Ionescu.
Susține cursuri și seminarii, atât la nivel licență, cât și master: Teoria și metodologia curriculumului, Modele de predare, Management de proiecte și programe educaționale și coordonează practica pedagogică a studenților.
Ce este mentoratul/mentoringul? Mentoratul este un proces de împărtășire a experienței (de către o persoană cu mai multă experiență), unui novice, unei persoane care are nevoie de sprijin și suport (și dorește să primească acest ajutor), cu numeroase beneficii, atât în plan personal, cât și profesional, de ambele părți. Pe scurt, mentoratul este despre oameni și se realizează împreună cu oamenii.
Unul din cele mai mari „pericole” ce pot apărea în activitatea cadrelor didactice este rutina. Mentoratul este și un proces de a trece peste, de a fi competent, de a face față numeroaselor provocări ale acestei profesii. Prin mentorat, putem face față mai ușor și „singurătății” acestei profesii. Deși considerată cea mai sociabilă dintre profesii, datorită multiplelor interacțiuni umane stabilite, se vorbește foarte mult de „singurătatea locului de muncă”, de singurătatea profesorului în sala de clasă. Prin mentorat putem să creăm adevărate comunități de practică, comunități de profesioniști care discută, analizează, oferă și primesc feed-back și cel mai important, învață unii de la alții.