EDU4LIFE

Curs de consiliere vocațională

Trăim vremuri tumultuoase, trecem printr-o perioada de mari schimbări la nivel social, economic, politic, dar mai ales de profunde transformări personale, spirituale, ale fiecărui individ. Nu poți obține succesul de durată în carieră, dacă nu ești preocupat constant de îmbunătățirea performanțelor individuale, formare permanentă, autocunoaștere și creșterea siguranței de sine. O atitudine pozitivă față de muncă ajută individul să facă față cu o mai mare ușurință în procesul complex de adaptare la mediul dinamic al muncii.

Alecu Russo spune în celebrul său citat despre muncă: „Nu aurul este bogăția neamurilor, nu neavutul este sărăcia oamenilor. Avuțiile de aur sunt pieritoare; sărăcia harnică e o bogăție ce nu se răpește; munca e o bogăție veșnică. ”

Consilierul vocațional are rolul de a-l sprijini și însoți pe individ în toate etapele care vizează descoperirea intereselor, a preferințelor pentru o anumită profesie, descoperirea talentelor / punctelor forte și validarea aptitudinilor necesare în practicarea cu succes a acesteia.

Constantin Narly înțelege prin vocație „convergența tuturor puterilor omului spre anume manifestări, în direcția cărora el simte că se realizează pe sine, are sentimentul propriei libertăți, propriei afirmări.”

Credința mea este că fiecare om s-a născut cu un talent major, pe care dacă învață să și-l descopere și să îl folosească, va reuși să-și pună în valoare unicitatea, în slujba sa și a celorlalți oameni cu care interacționează, dobândind astfel adevărata fericire.

Pe aceasta cale doresc să împărtășesc experiența acumulată în diferite domenii în cei peste 20 de ani de carieră în management, prin interacțiunea directă cu oamenii. In cei 10 ani petrecuți ca director executiv într-o mare companie cu peste 600 de angajați, am participat activ la restructurarea acesteia, am coordonat nenumărate procese de preselecție, selecție a CV-urilor, cât și interviurile realizate în vederea angajării de personal, în cadrul posturilor care vizau managementul de top și celelalte poziții libere aferente organigramei companiei.

Ca Business Coach European am predat în Germania cursuri de target coaching, coaching rațional – emotiv, analiză motivațională,  întocmirea și analiza cardurilor de competență, devenind reprezentant pe România a celei mai mari firme internaționale de business coaching din Europa, SYNK – GROUP GmbH & Co.KG Germania.

Obținerea certificatului de Coach de talente / puncte forte la Berlin, în anul 2013, mi-a desăvârșit expertiza în domeniul relațiilor interumane, a declanșat în mine o forță interioară nebănuită, care îmi dă posibilitatea ca la rândul meu să pot face acest lucru pentru participanții la seminariile de descoperire a primelor 5 talente / puncte forte pe care le țin periodic în Timișoara, București și alte orașe ale țării.

În vara anului trecut echipa noastră a efectuat  prima reorganizare pe bază de talente / puncte forte a unei cunoscute companii din România, după principiul: „Omul potrivit la locul potrivit.”

Elementul esențial pentru obținerea succesului profesional și a fericirii nu îl constituie corectarea slăbiciunilor, ci descoperirea talentelor individului și transformarea lor în puncte forte, ceea ce garantează un randament constant, apropiat de perfecțiune, în orice activitate am desfășura.

Ionela Cioată

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.